Thalassa
*** Heren 1 sluit seizoen waardig af: 3-2 overwinning op Bedum ***
 
Picture
Bedum, op z’n gronings Beem, is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente in de provincie Groningen. Het dorp ligt ongeveer 10 km ten noorden van de stad Groningen en is gelegen aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Wij hebben dus een lijntje met Bedum. Bedum heeft ongeveer 8.000 inwoners en de gemeente telt ongeveer 10.500 inwoners. De huidige hervormde Walfriduskerk werd in de 11e eeuw gesticht. Opvallend aan de kerk is de scheve toren uit de 11de eeuw. Deze toren staat schever dan die van Pisa hij hangt 4,18° uit het lood versus de 3,97° van Pisa? Hij is in ieder geval de scheefste van Nederland.

Bekendste Beemnummer: Arjen Robben, voetballer.

In 1970 is de christelijke volleybalvereniging DIO Bedum opgericht. De vereniging groeide binnen een aantal jaren van 150 naar ruim 300 leden. Binnen de vereniging is enige tijd een zitvolleybal afdeling geweest. Uit deze afdeling heeft de vereniging menig Olympische sporter afgeleverd. De vereniging is door dames het sterkst vertegenwoordigt. De heren blijven achter maar presteren wel op divisie nivo. In het verleden hebben wij heroïsche strijden geleverd met Dio. Ik herinner mij nog een beker- wedstrijd in de Olympia hal waarbij DIO een klasse hoger speelde dan wij en dat seizoen nog geen set afgestaan had. Wij begonnen met een bezetting van 6 personen en Dio had een selectie van 12 man. Het draaide uit op een vijfsetter waarbij de coach uitleg moest geven aan zijn team hoe dit in zijn werk ging. Zij hadden namelijk nog nooit een vijfsetter gespeeld. Wij hebben verloren DIO promoveerde en won de beker. Nu is dit wel anders, wij zijn nieuw in de hoofdklasse en DIO heeft al jaren ervaring in deze klasse, we spreken dan over het tweede heren team van DIO. Ook hier zien wij alweer oude bekenden die ook sporen in Delfzijl hebben liggen. Deze mannen hebben waarschijnlijk voor DIO gekozen omdat dit staat voor: Door Inzet Overwinning, gaat dit vandaag ook gebeuren?


Picture
Fred, Maik en Frits is er weer niet. Lady of the house had een candlelight supper georganiseerd en daar kwam hij niet onderuit. Ter vergoeding zijn wij volgende week uitgenodigd op het landgoed om de left overs op te maken. Wij vallen een beetje in de “Onslow” categorie zeg maar. Het vertrek vind op tijd plaats en sinds het invoeren van boetes komt niemand meer te laat. Na het nuttigen van een kop koffie of thee zijn we klaar voor het omtrekken. Een enkele van ons doet dit zelfs op de gang want Kroton heren 17 is nog aan het douchen. De dames voor ons aan lopen uit en Mo wil dat wij alvast gaan warm draaien op een leeg veld. We beginnen om 17:15 uur en zoals gewoonlijk ontvangen wij de eerste bal.  Op één of andere manier staat het bij ons stijf, komt het door het optreden van Buurman en Buurman, of zijn er andere factoren in het spel. In ieder geval via een 10-3 gaan we naar een 15-5 achterstand en Mo snapt er geen zak van. Hij haalt zijn spirituele krachten uit de kast en spoort ons aan alles los te gooien en te ontspannen .  Eerste set is naar de kloten maar we werken naar de tweede set toe. Aan het eind van de set zie je weer wat goeie dingen gebeuren helaas is de set dan al voorbij en met 25-18 wordt er gewisseld van speelveld. Mo besluit een dubbele wissel toe te passen en hoopt zo het tij te keren. De tweede set gaat lange tijd gelijk op en dan maken wij een paar series waardoor een gaatje geslagen wordt. De druk wordt nog wat opgevoerd en wij pakken de set met 25-20. In de derde set wordt de meest luidruchtige en beruchte aanhanger van DIO geslachtofferd en zit Johnny op de bank, Anita zat op de tribune en was erg teleurgesteld in hem. De vierde set starten we crescendo iedere serve beurt pakken we een paar punten en het werd erg stil aan de overkant. Op 17-10 wordt er een time out genomen en wij kijken eens naar de beteuterde gezichten op de tribune, die mensen moeten ook een beetje waar voor hun geld hebben en wij besluiten ze dat nog maar even te geven. Op 20-19 staan we bijna weer gelijk en de tribune bezetting zit op het puntje van de bank. Kijk daar komen ze voor en ze zullen een volgende wedstrijd ook wel weer komen, graag gedaan jongens. Het wordt nog een spannende strijd om de set of match punt. We hebben uit het verleden geleerd want deze keer valt de match point naar ons op 30-28. De eerste uit -overwinning en dat smaakt naar meer.

Moment of the Match: in de vierde set bracht DIO een oud gediende in maar het lukte hem niet. Na een aantal fouten kwam hij stampend en briesend naar de zijlijn gelopen en stond erop gewisseld te worden. Zelden vertoond!


 
Picture
We hebben een grijze week achter de rug. De mist overheerste en de zon kwam maar sporadisch tevoorschijn. Nu heb ikzelf op wat andere plaatsen vertoeft deze week en kan jullie vertellen dat op deze plaatsen de zon wel scheen en het Noorden zeg maar vanaf de grens Zwolle de hele week last heeft gehad van deze grijze massa. Vanmiddag brak het zonnetje hier ook door en dan lijkt de wereld toch even wat aangenamer. Dit zullen de Grieken ook denken nu de ene Papa de andere Papa afgelost heeft. De Italianen kunnen hun dochters weer naar een parlementsfeestje laten gaan want Mario Monti komt Berlusconi aflossen. In Nederland hebben we gelukkig Ajax daar is altijd wat te doen. Louis van Gaal is aangesteld als algemeen directeur zonder dat “der Johan” op de hoogte was. Zal wel tot prachtige spandoeken leiden in de Arena. Bij ons gaat het allemaal zijn gangetje hoewel Mo nog ambities heeft de secretaris van van Gaal te worden. Wij hebben het advies gegeven dit niet te doen want dan zitten wij straks met Johan opgescheept. Nee geef mij dan Rutte maar, als ik nu een inbreker betrap mag ik hem lekker afrossen. Hierdoor haalt geen inbreker het meer in zijn hoofd om aan andermans spullen te zitten. Zullen we straks wel een bond krijgen die het vak ‘inbreker”moet beschermen gelukkig zijn wij een tolerant volkje want de Occupy demonstranten zijn allemaal werklozen en zijn nu gratis aan kamperen met behoud van uitkering die wij met z’n allen op hoesten. Ik zeg uitkering stop zetten.
Nou weer genoeg gelummeld zal de zon vanavond ook een beetje voor ons gaan schijnen.

Olympia is de tegenstander en deze mannen zijn vorig seizoen in de laatste wedstrijd tegen ons kampioen geworden door te winnen met 3-1 van ons. Tijdens het wachten zien we een oude bekende binnen lopen met een plastic zak onder zijn arm? De kat had in zijn sporttas gepiest waardoor hij nu met een plastic zak onder de arm liep! Overigens betreft het de oude spelverdeler van NAS die nu ballen wipt bij Olympia. Dit is niet de enige verandering bij hun want Seb loopt ook binnen en speelt ook in dit team. Onze vriend “duimen erin en handen uit de broekzak” speelt hier ook nog waardoor er toch wel weer veel bekenden zijn. Maik, Fred en Frits is er niet, het was ook al te mooi twee wedstrijden achter elkaar volle bak aanwezig. We beginnen enigszins vertrouwd en willen van begin af aan ons spelletje opleggen. Dit gaat redelijk we lopen vrij snel een paar punten weg en dit gaatje blijft tot boven de 20 en dan gaat het wat minder waardoor wij hun in de gelegenheid geven langzij te komen. Normaal verliezen we dan zo’n set maar we groeien en pakken deze set met 26-24. De tweede set wordt er leuk gevolleybald, wij zetten een mooi niveau neer en de druk op hun wordt behoorlijk opgeschroefd. De set gaat met 25-20 naar ons en daar zijn we blij mee. De derde set zetten zij de zaak anders neer en dat brengt toch verwarring bij ons waardoor we snel achter de feiten aanlopen. Het gaatje is geslagen en het herstel komt bij ons te laat en de set gaat met 25-19 naar hun. De vierde set is een gezellige klets partij en hier en daar zakt een speler van ons door zijn hoeven. De set gaat met 25-22 naar hun en de punten zijn nu verdeeld in 2-2. Mo maakt het niet uit wat we de vijfde set doen als we maar niet verliezen door fouten van ons. Op 8-7 wisselen we van speelhelft en we spelen toch weer met wat meer bravoure. We komen voor met 13-9 en laten het dan toch weer lopen ze komen terug tot 13-13. Door een side out en een tactisch geplaatste bal pakken we de set en winnen de wedstrijd met 3-2. Zij hebben er flink de pee in want door de versterkingen hadden ze zeker verwacht van ons te winnen. Ze waren zo in de war dat ze nog een tijd hebben lopen zoeken naar autosleutels en een trainingsbroek, alles is overigens weer terecht gekomen.

Moment of the Match: Hij weet het zelf al lang want in de vierde set speelt een van onze meest technisch begaafde speler een bal onderhands onder het net door. Het was de derde bal en ook ons minst begaafde technische speler had deze bal eenvoudig over het net geplaatst. 

 
Picture
In Stadskanaal zijn wij lange tijd niet geweest en sommigen van ons nog nooit. Daarom eerst maar iets over Stadsknoal. In 1765 namen de burgemeester en de raad van de stad Groningen het besluit om het Stadskanaal te graven. De naam betekent dus letterlijk "kanaal van de Stad". Langs het kanaal kwam steeds meer bebouwing en zodoende ontstond er een lintdorp. Dit lintdorp heeft een lengte van 16 kilometer. Ook kwam er industrie waaronder twee aardappelmeelfabrieken en een fabriek van W.A. Scholten aan het Stadskanaal. Langs het Stadskanaal waren diverse scheepswerven te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk. Voornaamste oorzaak hiervan was de komst van Phillips naar het dorp. Philips stelde hierbij enige eisen aan het gemeentebestuur. Zo moest er onder andere een schouwburg in Stadskanaal komen en een openbare bibliotheek. Hierdoor groeide Stadskanaal uit tot de op een na grootste gemeente van de provincie na de stad Groningen.

Bekendste stadsknoalsters:
Gerhard Willem Spitzen beter bekend als Geert Teis. dichter en schrijver in het Gronings.
                                                                    Simon van Wattum, dichter, schrijver en journalist.
                                                                    Henk Wijngaard, zanger

Zoals gezegd niet al te vaak hier gespeeld en de tegenstander is dan ook een onbekende voor ons. Voor jullie zal het dus ook wel onbekenden zijn daarom even een voorstel rondje: Grote Smurf, Wilde Smurf, Luilak Smurf, Onbekende Smurf (nr 6), Lol Smurf, Klungel Smurf, Potige Smurf, Bril Smurf, Gargamel ( coach ).

Zo nu weten jullie tegen wie we gespeeld hebben, wat de reden is waarom ze zichzelf smurfen noemen is mij onduidelijk want de clubkleuren zijn rood / zwart. De weg naar smurfenland gevonden en in de smurfenkantine aangekomen nog een lekkere appelflap weggewerkt. De weg naar het smurflokaal was nog even moeilijk te vinden maar ook dit hebben we gesmurft.  Mo is meegelopen en tijdens het omtrekken geeft hij alvast duidelijke aanwijzingen en geeft ook de opstelling prijs. Voor de tweede keer compleet dit wordt toch geen gewoonte? Nee hoor, want Maik geeft een feestje voor zijn personeel volgende week en zal dus niet aanwezig zijn. Het is een prachtig ouderwets kleedhok en zaal waar wij ons, gezien de leeftijd, wel thuis voelen. Nog snel even de douche gecheckt en dat wordt wel feest straks onder de douche carrousel.  Na het warm draaien op moderne klanken, dat dan weer wel, geeft Mo nog even aan dat we van quitte of aan het op moeten pakken. Wij trainen met medicijn ballen en de wedstrijd wordt gespeeld met zo’n mooie nieuwe bal, erg licht voor de zwaar gebouwde mannen. In No time staan we dan ook achter met 5-0. Onze passers krijgen de bal niet onder controle en het gat loopt op tot maximaal 9 punten. De smurfen vinden het allemaal prachtig en kunnen een minachtend lachje niet nalaten richting onze zeer sportieve team genoten. We herpakken ons enigszins in de set maar dan is het al te laat 25-18 en 1-0 achter in sets. De tweede set gaat het al wat beter maar het blijft een probleem de bal onder controle te krijgen. Helaas redden we het niet en gaat de set met 25-22 naar de smurfen. 2-0 in sets dus. De derde set gaat het lange tijd gelijk op en boven de 20 wordt het verschil gemaakt en dit keer gaat het naar ons 22-25 en 2-1 in sets. Dit geeft ons vleugels in de vierde set en deze prooi laten we niet lopen. Met goed en gevarieerd volleybal  geven we de smurfen het nakijken en dwingen we de fouten bij hun af. De tweede vijfsetter van dit seizoen. De smurfen hebben vorige week ook al een vijfsetter gespeeld en zijn dus in het voordeel. Op 8-7 voor ons wisselen we van speelhelft en spelen niet meer aan de tribune zijde, wel jammer want het publiek was ons goed gezind. De smurfen spreken hun laatste krachten aan en wij gaan weer grossieren in fouten. Wel typisch dat het laatste punt een fout van ons is! 15-11 en een 3-2 op het score bord. Voor ons 2 punten gewonnen en voor de smurfen 2 punten verloren want volgens eigen prognose zouden we 4-0 aan de kant gezet worden. Na het borrelen nog even een rondje gerend om de douche carrousel en snel naar onze prachtige moderne Delfzijl gereden.

Moment of the Match: toen de dames op de tribune onze yel in de gaten kregen vulden ze deze spontaan aan. Hiervoor dank namens het hele team.

Jabraham
 
Picture
Alweer een week van hoogte en diepte punten. Papandreou is ondertussen de bekendste Griek. Nana Mouskori, Demis Rousses en Alexander de Grote zijn door hem naar de achtergrond verwezen. De invoering van de euro heeft toch wel het een en ander teweeg gebracht, voor de één welvaart en voor de ander bijna faillissement. Nee, dan doen wij het in Nederland nog niet zo slecht. Lekker druk maken over de spaarloon premie, het uitzetten van Mauro en het steeds maar oplopen van de benzine prijzen. Je zou denken daar waar het olie uit de grond spuit zal de benzine wel weinig kosten. In zekere zin klopt dit maar ook hier hebben mensen problemen met benzine te kopen en hebben ze een externe aandrijvingbron aangekoppeld.

Vandaag alweer de derde studentenvereniging op rij. De tegenstander bestaat uit de volgende ingrediënten:  Meatball, Le Escargo, I Vermecelli, De Ambarella, De Hete Bliksem, Der Bratwürst, El (geile) Jalapeño, De Selderij en De Passievrucht. Verdeel dit in twee stukken, pleur het in twee blenders en je krijgt in de ene pot een groene massa en in de ander een rode massa. En dit is wat vandaag tegenover ons stond en het noemt zichzelf Kroton. Omdat het niet bij een ieder bekend is waar Kroton wegkomt het volgende: Volleybalvereniging Kroton is opgericht in 1964 als subvereniging van de RKSV Albertus Magnus te Groningen en is hiermee de oudste studentenvolleybalvereniging van Groningen. Kroton ontleent zijn naam aan een Griekse kolonie in Zuid-Italië, tegenwoordig Crotone geheten. Tot zijn beroemdere inwoners mogen Pythagoras en Milo Altes gerekend worden. Milo Altes was een worstelaar die tot zes keer toe de Olympische Spelen wist te winnen en is tegenwoordig de naam van een van de vele reünistenteams van Kroton. Maar goed, dit interesseert jullie niet zoveel, hier is dan het verslag van de wedstrijd. Mo had al inspirerende woorden in het gastenboek gezet en vandaag moest het dus weer een stapje verder richting punten halen. De eerste set gaat gelijk op en we maken punten op een rij maar geven het ook net zo makkelijk weer weg. Het lukt ons weer de set weg te geven met 25-23. De tweede set gaat tot 5-5 gelijk op en dan lijkt het bij ons helemaal mis te gaan. Zij lopen 6 of 7 punten weg en wij staan erbij en kijken ernaar.  We herpakken ons en puntje voor puntje kruipen we naar hun toe. Een set met 56 punten en deze keer in ons voordeel. De derde set hebben we de smaak te pakken en 25-15 is de setstand. De vierde set is altijd lastig en wij hebben steeds een paar punten voorsprong. Op 20-20 staat het gelijk en dan maken we het verschil. 25-20 eindstand en de eerste 3-1 overwinning.

Moment of the Match: het terug invoeren van het punt winst hupje.

 
Op zaterdagmiddag spelen en dan nog op puber tijd. Gelukkig hebben we een half uur extra gekregen want een aantal kids moeten afzwemmen. Zoals gezegd Holmaat 1 zal helemaal niet van de partij zijn door zijn blessure. Harrybal zal, na inspanning van zoon lief, ons nakomen en de eerste set missen. Maar er zijn ergere dingen in het leven zoals bijvoorbeeld de hele discussie rondom Mauro. Moet hij nu wel of niet het land verlaten. De CDA vindt het zelfs nodig hier tijd aan te besteden tijdens een congres. De verdeeldheid binnen de partij is groot en zal dit na het congres opgelost zijn? Er zijn oplossingen, kijk maar eens naar Libië, daar hebben ze de verdeeldheid voorlopig opgelost door Khaddafi vakkundig aan de kant te schuiven. Nee dan doen we dat in Europa beter want als een euro broeder het moeilijk heeft vergaderen wij daarover hoeveel miljarden wij ze gaan schenken voor schulden door eigen schuld. Wel verdeeldheid maar ook weer eensgezindheid.

Binnen ons team zijn er ook onzekerheden maar de verdeeldheid is niet groot. Met plezier spelen en dan komen de punten vanzelf. We zijn het seizoen begonnen in een andere opstelling maar tot vandaag heeft dit nog niet de gewenste resultaten opgeleverd die wij hoopten dat het zou opleveren. Je moet het zo zien een gewichtig team met veel potentie, wij zouden wel eens de smaakmakers binnen de HPA kunnen worden. De smaakpapillen worden regelmatig op de proef gesteld dus in die opzet zijn we wel geslaagd, nu even waar maken in de HPA. We vertrekken op tijd en al gauw blijkt dat de één er al een dagtaak op heeft zitten terwijl de ander net uit zijn nest komt. Op de andere velden zijn ze al begonnen als wij aan de warming up beginnen. Voor de verandering mogen wij beginnen met serveren. Holmaat2  mag Holmaat1 zijn plaats innemen en dat houdt weer in dat de pass opstelling aangepast wordt. Leeuwero is terug dus die kan het neerzetten. We gaan gelijk op maar bij 5-4 stokt het bij ons. Zijn we in slaap gesust door het zwakke licht? Een feit is dat de teller opeens op 14-5 staat. We herstellen wel maar de koers is gelopen. Veracles hengelt de set binnen met 27-25. De tweede set gaat lang gelijk op maar we krijgen toch weer een serie tegen te verwerken en de teller stopt op 25-17. De derde set worden de lichten ontstoken en wij worden wakker. De hele set lopen we voor en op 24-19 krijgen we de eerste setpunt. Deze set eindigt in 25-23. 2-1 in sets en er gloort weer hoop aan de horizon. Jammer genoeg loopt het in de vierde set niet, de pass komt niet goed genoeg aan en de individuele fouten stapelen op. Het onvermijdelijke gebeurt en de 70+ wint van de 100 ±. Waar ligt het aan? Aan de nieuwe opstelling? Is het de vorm van de dag? Gaat het gewicht in de weg zitten? Zijn we niet hongerig genoeg? Mo heeft genoeg om over na te denken. Zaterdag wacht het derde studenten team op een rij, tijd om smaakmaker te worden lijkt mij.

Moment of the match: derde set, een derde bal moet over het net gespeld worden Leeuwero krijgt de bal bovenhands en wil deze spelen maar beseft dat hij binnen de drie staat. Een libero mag de bal niet binnen de drie bovenhands spelen.  Hij heeft zolang contact met de bal dat het lijkt alsof hij hem wil houden tja en dan fluit de scheidsrechter.

Jabraham